About Michel van Dijk


Michel van Dijk (Amsterdam, 1950) begint zijn carrière op 15 jarige leeftijd als zanger van het buurtbandje The Minds. Zijn zangkwaliteiten blijven niet onopgemerkt en hij sluit zich aan bij het Amsterdamse popbandje Mads. Succes volgt met de Baarnse beatrock band Les Baroques. Deze band valt op door een gevarieerd repertoire van o.a. rhythm and blues, folk, rock en pop. Ook op de plaat kenmerkt deze groep zich door veelzijdigheid vanwege het gebruik van onalledaagse instrumenten. In 1970 zingt Michel mee op het tweede album van de symfonische rockband Ekseption; Beggar, Julia’s Timetrip, waarna hij In ’71 Kaz Lux vervangt als zanger van de rockband Brainbox. Rond diezelfde tijd is hij ook zanger en gitarist van de populaire psychedelische rockgroep Amsterdam. 

Het grote succes komt in ’74 met Alquin. Deze Delftse band geniet mid jaren 70 grote bekendheid met een combinatie van pop, klassiek en jazz. Op het album Nobody Can Wait Forever, het sleutelalbum van de band, blijkt Michel niet alleen een uitstekend zanger maar ook begenadigd tekstschrijver te zijn. De plaat werd later door muziekkrant Oor uitgeroepen tot een van de beste rockplaten van de jaren 70. Het eveneens goed door pers en publiek gewaardeerde Best Kept Secrets en het live album On Tour  volgt tot de band het in 1977 voor gezien houdt. 

In 2003 maakt de groep een comeback met vrijwel dezelfde bezetting. Onder de titel One More Night  wordt een DVD en dubbel live cd met oud materiaal uitgebracht. Na positieve recensies en een uitverkochte theater tour verschijnen in 06’ Blue Planet  en in ’09 Sailors and Sinners , beide met eigen nieuwe nummers.

Met Rinus Gerritsen, bassist van de Golden Earring, maakt Michel in ’79 het album Gerritsen en van Dijk, een plaat met internationale allure. Het album ontvangt lovende kritieken maar het project is helaas geen commercieel succes en de samenwerking krijgt geen vervolg. 

In de jaren 80 zingt Michel in Blues Power en speelt hij met oud Kayak gitarist Johan Slager in de rockband Ravage. In die periode leert hij ook Marc Klaassen kennen. Met Klaassen en Slager vormt hij in de jaren 90 de Michel van Dijk band en toert hij met verschillende gelegenheidsformaties de kleine podia en muziekcafés. Als in 2013 de activiteiten rond Alquin stil komen te liggen richt hij met Alquin collega Ferdinand Bakker het Lone Project op en brengen ze een gelijknamig album uit vol met experimentele pop/rock nummers. Michel treedt ook zo nu en dan op met de befaamde gitarist Erwin van Ligten in diens bluesrock formatie PAGE.

Sinds 2015 vormt Michel met Marc Klaassen het duo Klaassen & Van Dijk. Wanneer ze een keer voor de lol een aantal van hun favoriete Bob Dylan nummers opnemen in de studio van Marc ontstaat het idee om deze uit te werken tot een Dylan cover album waar uiteindelijk A Slice of Dylan  het geslaagde resultaat van is.

In 2016 verschijnt de live CD ‘Live Op De Parade’ opgenomen tijdens het parade-festival in Amsterdam met de vaste begeleidingsband van Klaassen & Van Dijk.